Tuesday, September 7, 2010

Asian arowana

The Asian arowana comprises several varieties of freshwater fish in the genus Scleropages. Some sources differentiate these varieties into multiple species,[1][2] while others consider the different strains to belong to a single species, Scleropages formosus.[3] They have several other common names, including Asian bonytongue, dragon fish, and a number of names specific to different varieties.




Native to Southeast Asia, Asian arowanas inhabit blackwater rivers, slow-moving waters flowing through forested swamps and wetlands. Adults feed on other fish, while juveniles feed on insects.[4]



These popular aquarium fish have special cultural significance in areas influenced by Chinese culture. The name dragon fish stems from their resemblance to the Chinese dragon. This popularity has had both positive and negative effects on their status as endangered species.

Asian arowanas are paternal mouthbrooders. They are slow to reach sexual maturity and difficult to breed in captivity; successful spawnings typically take place in large outdoor ponds rather than in aquaria.[12]




Two breeders reported success using a garden pond measuring 18 feet (5.5 m) by 18 feet (5.5 m) by 3.5 feet (1.1 m) deep, with pH maintained between 6.5 and 7.0. The fish were over five years old. The successful harvest took place after the third spawning; in the first two spawnings, the male swallowed the eggs, possibly due to improper water quality.[13]

Asian arowanas are considered "lucky" by many people, particularly those from Asian cultures. This reputation derives from the species' resemblance to the Chinese dragon, considered an auspicious symbol.[14] The large metallic scales and double barbels are features shared by the Chinese dragon, and the large pectoral fins are said to make the fish resemble "a dragon in full flight."[10]




In addition, positive Feng Shui associations with water and the colours red and gold make these fishes popular for aquariums. One belief is that while water is a place where chi gathers, it is naturally a source of yin energy and must contain an "auspicious" fish such as an arowana in order to have balancing yang energy.[11] Another is that a fish can preserve its owner from death by dying itself.[15]

Philippine Eagle

The Philippine Eagle, Pithecophaga jefferyi, also known as the Great Philippine Eagle or Monkey-eating Eagle, is among the tallest, rarest, largest, and most powerful birds in the world. A bird of prey belonging to the family Accipitridae, it is also known as "Haribon" or "Haring Ibon," which means "Bird King". Its local name is banog.[2]



The species was discovered in 1896 by the English explorer and naturalist John Whitehead, who observed the bird and whose servant, Juan, collected the first specimen a few weeks later.[3] The skin of the bird was sent to William Robert Ogilvie-Grant in London in 1896, who initially showed it off in a local restaurant and described the species a few weeks later.[4]




Upon its discovery, the Philippine Eagle was first called the monkey-eating eagle because of reports from natives of Bonga, Samar [1] where the species was first discovered that it preyed exclusively on monkeys; from these reports it gained its generic name, from the Greek pithecus ("ape or monkey") and phagus ("eater of").[5] The specific name commemorates Jeffery Whitehead, the father of John Whitehead.[4] Later studies revealed, however, that the alleged monkey-eating eagle also ate other animals such as colugo, civets, large snakes, monitor lizards, and even large birds like hornbills. This, coupled with the fact that the same name applied to the African Crowned Hawk-eagle and the South American Harpy Eagle, resulted in a presidential proclamation to change its name to Philippine Eagle in 1978, and in 1995 was declared a national emblem. This species has no recognized subspecies.[6]

Evolution in the Philippine islands, without other predators, made the eagles the dominant hunter in the Philippine forests. Each breeding pair requires a large home range (of 25 to 50 square miles) to successfully raise a chick, and thus the species is extremely vulnerable to the regularly occurring deforestation.



 The species' flight is fast and agile, resembling the smaller hawks more than similar large birds of prey.[14]

Life expectancy for a wild eagle is estimated to be anywhere from 30 to 60 years. A captive Philippine Eagle lived for more than 41 years in a zoo in Rome.[15] However, it is believed that wild birds on average live shorter than captive birds.[15]

Dhole

The Dhole (Cuon alpinus) is a species of canid native to Southeast Asia. It is the only extant member of the genus Cuon, which differs from Canis by the reduced number of molars and greater number of teats.




Dholes are classed as endangered by the IUCN, due to ongoing habitat loss, depletion of prey base, competition from other predators, persecution and possibly diseases from domestic and feral dogs.



Dholes are highly social animals, living in large clans which occasionally split up into small packs to hunt. Though fearful of humans, dhole packs are bold enough to attack large and dangerous animals such as wild boar, water buffalo and tigers.


Dholes are more social than wolves,[11] and have less of a dominance heirarchy, as seasonal scarcity of food is not a serious concern for them as it is with wolves. In this sense, they closely resemble African wild dogs in social structure.[31] Dominant dholes are hard to identify, as they do not engage in dominance displays as wolves do, though other clan members will show submissive behaviour toward them.[32] They live in clans rather than packs, as the latter term refers to a group of animals that always hunt together. In contrast, dhole clans frequently break into small packs of 3-5 animals, particularly during the spring season, as this is the optimal number for catching fawns.[33] Dholes are far less territorial than wolves, with pups from one clan often joining another without trouble once they mature sexually.[34] Clans typically number 5-12 individuals in India, though clans of 40 have been reported. In Thailand, clans rarely exceed three individuals.[7] Unlike other canids, there is no evidence of dholes using urine to mark their territories or travel routes. They may defecate in conspicuous places, though a territorial function is unlikely, as faeces are mostly deposited within the clan's territory rather than the periphery. Faeces are often deposited in what appear to be communual latrines. They do not scrape the earth with their feet as other canids do to mark their territories.[35